Ihan mahtava viikonloppu takana. Koulutus oli hyvä, näki paljon tuttuja koira immeisiä ja Varkaus, tuo ah niin ihana kotikaupunkini oli pullollaan ihania ystäviäni.

Lauantaina Pekka piti luentoa kisavarmasta koirasta. Tässä aluksi siitä muutamia muistiinpanoja.

MOTIVOINNISTA

- motivointi, johdonmukaista, 100 prosenttista ennen treenaamisen aloitusta

- hyvässä motivaatiossa paineensietokyky kasvaa

- MIKSI? luonnolliset( paimenilla paimennus, ajokoiralla ajo)ns. sisäsyntyiset lajit ja epäluonnolliset (toko, agi, pk) < näihin tarvitaan motivaatiota

- MITEN? lelu (= saaliin korvike),  jahtaaminen, tappaminen ja kantaminen. Miten koira haluaa leikki?!? Lisäksi ruoka( ei välttämättä rauhoita kaikkia) ja suhteeseen perustuva kehuminen. Viimeisen tehon kokeiluun esim. temppuja, toimiiko? Viimeen kisakoiralla äärimmäisen tärkeä

- treenien turvallisuus; koira tietää mitä tehdään ja mitä mistäkin liikkeestä saa palkaksi. Sama palkka aina esim. liikkeestä maahanmenosta

- oikea vaikeustaso (esim. ääni ongelma kasvaa, kun koira menee epävarmaksi)

- kun koira luottaa ohjaajaan, myös sen itseluottamus kasvaa

- uskotellaan koiralle, että se on onnistuja

- kerro koiralle mikä liike seuraavaksi, ns. valmistelusanat

MITEN OPETETAAN KILPAILUKOIRA

- ei ole olemassa koiralle treeniä ja kisoja, on vain olemassa tottista eli toimi treeneissä kuten kisoissa. (eikä tämä tarkoita, et påitäs ottaa kokonaisia liikkeitä, jos koira ei osaa)

- ohjaajan käytös kilpailumaisesti = koira kokee sen palkaksi.

- treenien suunnitelmallisuus

- ohjelma/ketjutus harjoittelu jo pennulle

-rohkeus ottaa kokonaisuuksia, rutiini kasvaa, treeneissä täytyy kuitenkin säilyttää ns. yllätyksellisyys ja vaihtuvuus

- virheisiin opettelu, esim. jos teet ns. luokkatreeniä, et korjaa siinä...vaan vedät suunnitelmallisesti loppuun saakka, jonka jälkeen voit alkaa korjata tulleita virheitä erikseen

- ohjaajan henkinen kyky jatkaa onnistumisen ja etenkin virheen jälkeen

- treenaa siirtymiset, kehäänmenot, ilmot kans

- jos jokin liike vaikea, sitä ei liitetä ohjelmaan vaan sitä otetaan erikseen ja siitä superpalkka

- kehään menoa edeltäva valmistelu ja treeniä edeltävä valmistelu samalainen

-  koira tekee koesääntöjen mukaan, ohjaaja auttaa niin, että koira onnistuu ekalla

________________________________________________________________________________________________________

Lauantain treenit:

Pekan treenissä oli nouto teemana, eka yleistä

- nouto: kapula=raha, ohjaaja=kioski

-koiran tullessa kohti, ohj. kisamaoisen oloinen (tuima) perus asento..opetetaan koiralle, että silloin on tehnyt oikein, kun ohjaaja näyttää siltä...

Sylvillä otin metallia, koska halusin sen pitoon parannusta. Ääni asiastakin oli tällöin puhetta, mutta siitä tuonnempana. Eka tasamaa noutoja ja tähän agilityhypyn siivekkeen kiertoa avuksi, jotta into kasvaisija ote paranesi. Otin eka kiertoja ilman kapulaa ja sitten kapulalla. Sitten normi tasamaa ja kun tuli eteen laitoin kiertää kapulan kanssa vielä siivekkeen. Meni aikas kivasti. Tätä aijon kyl kokeilla kotonakin.

Toisena asiana otin ohjatun kapuloiden vientiä, kun tässä Sylvi on opetellut tavan pitää minuun kontaktia, eikä katso liikkuria, koska muutein ei osaa olla hiljaa. Pekka vei pallon ja höysti Syytä mennessään..Syy tuijotti minua ja jodlas...sitä epävarmuutta siis..

Riitan treeni:

Riitalla oli teemana seuraaminen. Sylvi teki tosi hyvin seuraamista, olin tosi tyytyväinen tähän. Jatkettiin asiaa hieman pidemmälle...Huippua, pään asento on parantunut, eikä nyökänny lähes olleskaa, jee!

Toisena otin liikkeestä seisomisen ja pussiin peruutus asian. Tähän ohjeistusta, pallon pomppaus eteen, joko minulta tai avustajalta...pysähdyksestä olisi siis tarkoitus tehdä terävämpi. Toivottavasti tämä tuli videolle.

Kauko-ohjauksen istuminen..No nyt pomppas! Rima etutassujen taakse ja kun koira istuu, sen pitää siirtää etutassut riman taakse..Toimi kuin junan vessa. Syy tajus tän heti, pätevä!

________________________________________________________________________________________________________

Muita muistiinpanoja lauantailta:

- Panosta luoksetulon odotusvaiheeseen, koiran pitää olla skarppina. Vaihtele etäisyyksiä.

- Treenaa eteentuloa ohjatun noudon suunnista, kapuloilla ja ilman.

- Treenaa aina kun mahdollista yleisöä kohti.

- Pito treenissä kehutaan, kun koira pitää ja ollaan hiljaa silloin kun koira on luovuttanut kapulan.  Ei makupaloja samaisesta syystä.

- Jos koira tarvitsee apua jossain liikkessä, se annetaan myös kisatilanteessa > muutoin koira on joutunut tilanteeseen jossa ohj. epäreilu.

- Tunnarissa vieraat kapulat mukana jo alusta asti passiivisena.

________________________________________________________________________________________________________

Sunnuntain treenit:

Meidän ryhmä treenas aamulla ja eka Pekan kanssa. Tänään teemana oli ruutu.

Ääntä. ääntä ja ääntä..Pekka selitti hienosti asiaa, taas tänäänkin. Eli kun saalisvietti on puhdas ja koira tekee täysillä ja varmasti, ei siitä kuulu ääntä. Eihän millään eläimellä kuulu ääntä, kun se saalistaa.  Siispä, jos tulee ääntä ei koira ole sopivassa vietissä > stressi, epävarmuus. Helpotetaan siis treeniä niin paljon, että koira voi onnistua a) ilman ääntä ja b) ekalla.

Tehtiin merkkiä pallolla ja ilman palloa, pallo vaihdellen merkillä ja ruudussa...ääntä tuli silti..hhmmm..

Ääni asiaa ajattelen nyt niin. Helpotan treeniä niin paljon(saalisvietin nostaminen), ettei ääntä pitäisi tulla ja jos virhe sattuu ja sitä tulee niin keskeytän tekemisen ja tarvittaessa helpotan treeniä entisestäkin, joka tapauksessa vältän asiasta vääntämistä.

Ruudun paikkaa kannattaa myös vaihdella kesken treenin ja opettaa vielä lisää ruudun etsintää.

Riitan treeni:

Riittalla sai tänään valita mitä ottaa ja mä otin tunnarin, koska se on meillä mennyt taas niin paljon huonompaan suuntaan. Otettiin usealla kapulalla ja pieleen meni..lähti eka hyvin haistelee ja sitten taas herpaantu ja alko nostelee kaikkia ja toi vieraan.

Riitan mielestä kannattas tehdä pihalla sitä oman etsintää niin, että vieraat kapulat passiivisina vieressä ja oma hyvin piilotettuna (Vieraat kapulat voi olla aina ulkana). Lisäksi pitoja erikseen ja hallilla treenais nyt vaihteeksi niin, että olisi vieraita kapuloita paljon, sekaan nameja ja oma. Itse olisin lähellä ja menisin kyykkyyn palkkaamaan namilla. Ajatuksena olisi, ett ehtisin palkata tässä ennenkuin ehtii puremaan kapulaa. Näitä treenejä otettiinkin muutama ja ne tais yhtä lukuunottamatta mennä hyvin. Paltaan nyt taas ikäänkuin taaksepäin..Pohjat olivat Riitan mielestä tehty hyvin ja tää on kuulema tällastä..Ihania lohduttavia sanoja.

________________________________________________________________________________________________________

Kivat valmennukset, kertakaikkiaan! Paljon asiaa mielessä, etenkin tuota asenne-asiaa..Ja eikun tästä suoraan sitte Kuopioon ja agi-treeneihin ihan rättipoikki väsyneenä. Nooh, en ois kyl muuten tänään menny, mutta vuorossa oli se mölli-kisojen kisarata, mun pyynnöstä, joten pakkohan se oli.

No tätä asennetta ajatellen menin treeneihin ja kippas kappas, muutkin olivat pohtineet samansuuntaisia asioita ja rata meni meiltä kaikilta hyvin. Ite taisin pätkiä rataa, mutta silti olen tyytyväinen treeniin. Kontatitkin meni hienosti (vain aan alastulolla namilautanen).  Marin kommentti " hyvinhän se tekis jos ohjaisit" jäi varmaan hampaankoloon mölleistä ja sai mut ajattelemaan. Hyvä niin.

Lopuksi otin vielä erikseen keinua, kun en ollut ottanut sitä aikoihin.

Mahtva fiilis, nyt nukkuu..